Според данни на платформата Statcounter, почти 27% от компютрите по света продължават да използват Windows 7. Спирането на поддръжката ще е проблем за тях, защото няма да получават "кръпки" за открити уязвимости.

Самата операционна система ще продължи да работи, но с времето сигурността ѝ ще отслабва, защото хакерите ще продължават да я атакуват. Затова Microsoft препоръчва на потребителите да преминат към Windows 10.

Все още е възможно това да се направи безплатно за притежателите на легални копия на Windows 7. Те могат да изтеглят инсталационния файл на Windows 10 от сайта на Microsoft. След като той се пусне, може да се избере опцията за ъпгрейд на системата. Тя ще инсталира Windows 10 и ще го активира с кода на Windows 7.

Ако потребителят разполага с Windows 7 Home, то ще бъде исталиран Windows 10 Home. Същото важи и за Windows 7 Professional, който ще бъде надграден до Windows 10 Pro. Методът може да не сработи за всички машини в зависимост от лицензи и конфигурации. Все още обаче работи за повечето обикновени потребители, съобщава онлайн изданието CNET. Инсталирането на Windows 10 ще означава, че потребителят ще продължи да получава всички ъпдейти за сигурността и пълна поддръжка на операционната система.

Бизнес клиентите на Windows 7 Enterprise и Professional ще могат да продължат да си плащат за допълнителни ъпдейти до 2023 г. Тази услуга обаче е само за фирми и се плаща на брой компютър. Опцията се предлага за компаниите, които все още не са готови да преминат към по-новата операционна система.