В лекоатлетическия маратон участие ще вземат една от най-силните атлетки на маратон в Европа и състезателка на СК "Атлет" (Мездра) - Милица Мирчев и рекордьорът на 3000 м стипълчейз Митко Ценов. Двамата ще бъдат част от SLS Team, за който ще бягат и сноубордистът Радослав Янков, както и бившият футболист Христо Янев.

Припомняме, че миналогодишното издание на "София Екиден маратон 2019" завърши с нов рекорд на трасето. Класният отбор на SLS Dream Team, съставен от топ бегачите Сава Тодоров, Йоло Николов, Мартин Балабанов, Митко Ценов, Еркан Низан и Иван Попов не устоя на конкуренцията на пловдивската селекция и завърши на второ място с време 2.13:19 часа. Победата заслужи Marathon Plovdiv & Half Marathon с 2.11:36 ч. Така Алекс Василев, Александру Корнещи, Никола Начев, Мариус Йонеску, Християн Стоянов и Данчо Петров подобриха рекорда на трасето. Трети се нареди тимът на "Ние сме българската армия" (Веселин Едрев, Владимир Илиев, Неелчо Василев, Илия Куцаров, Станимир Беломъжев, Веселин Цинзоя) с постижение от 2.23:22 ч.

Трасето на „София Екиден Маратон“ ще премине през част от централните улици и булеварди на столицата. В бягането ще стартират всички елитни български бегачи като Шабан Мустафа и Християн Стоянов – световен шампион за хора с двигателни увреждания.

Състезанието е единствено по рода си в България. Атлетите са обединени в отбори от по шестима души, които ще изминат класическата дистанция от 42.195 км. Бегачите ще бъдат разпределени на шест поста (5 км+10 км+5 км+10 км+5 км+7.195 км = 42.195 км).

През тази година състезанието отново е под патронажа на посолството на Япония. Именно от Азия идва името „Екиден“, което е комбинация от думите „пункт“(駅) и „предаване“ (伝). За първи път щафетен маратон се провежда в Япония.

До момента в състезанието са записани над 60 отбора, които могат да бъдат изцяло мъжки, женски или смесени.

Източник: bgathletic.com