38-годишният Николов превзе дистанцията за 40:21 и направи повече от минута преднина пред втория Николай Първанов (Джордан – Благоевград), който пък надбяга Иван Андреев (Дунав – Русе) с 41:44 срещу 41:53.

Мирчева успя да победи всички останали мъже и финишира за 43:03 в компанията на четвъртия при силния пол Стефан Йорданов (Стратеш Атлетик – Ловеч) – 43:05.

За второ и трето място при жените имаше борба между Таня Димитрова (Атлет – Мездра) и Антония Георгиева (Адидас Рънърс) като Димитрова надделя с 50:09 срещу 50:13.

Мирчева и Николов не само защитиха първите си места от 2021-а година, но и подобриха рекордите си на трасето: Милица с 44 секунди (43:47 срещу 43:03), Йоло с 26 секунди (40:47 срещу 40:21).

Тази година имаше и отделни парични награди за бегачи от град Перник. При мъжете най-бърз от перничани бе Ради Данов (Шахматен клуб – Миньор 2019) – 51:49, а при жените ветеранката Милка Михайлова (седем пъти победителка на Софийския маратон) – 54:19.

В щафетните бягания на 2 х 6.25 км (1 мъж и 1 жена) Милица спечели втора победа в тандем с Иван Андреев от отбор „Мили и Ваньо“ и общ резултат 45:01. Второто място бе за отбора на „Бийстис“ в състав Николай Първанов и Елица Тодорова с 45:47.

В навечерието на второто издание на Перник рън на 30 септември (петък) следобяд се проведе мащабно занимание по „Детска атлетика“ в центъра на града и вечерно бягане в чест на 100 години от първото организирано атлетическо събитие в Перник.

В церемониите по награждаването в двата дни се включиха Стефан Кръстев (заместник кмет на Перник), Мартин Жлябинков (главен секретар на община Перник), Десислава Стоянова (кмет на квартал Изток в Перник), д-р Георги Максимов (доктор на националния отбор по лекиа атлетика), Милка Михайлова (президент на СКЛА „Милка Михайлова), Десислава Стойова (отдел„Здравеопазване, жилищна политика, спорт и социални дейности“ в Община Перник) и Антон Бонов (Българска федерация лека атлетика).

Наградният фонд на състезанието бе 4000 лв като най-бързите осем при мъжете и жените взеха парични премии, а наградите за най-добрите пернишки бегачи бяха осигурени от СКЛА „Милка Михайлова“.

Първите трима в индивидуалните класирания при мъжете и жените получиха допълнителна премия от „Спорт Депо“ – ваучери на стойност 50 лв и фланелки „Найк“ от веригата спортни магазини, която е един от основните партньори на „Рън България“. Партньори на „Рън България“ за състезанията по цялата страна са още Нестле за „Живей Активно“, Хавал, Митвас, Поларис и минерална вода „Банкя“.

Източник: atletikabg.com