Мездренските топ атлети Милица Мирчева и Митко Ценов ще участват в две от предстоящите Балканиади. Най-добрата българска атлетка в бяганията на дълги разстояния ще се състезава в Балканския шампионат по полумаратон, който ще се проведе на 23-ти август, неделя, в хърватската столица Загреб.

Националният рекордьор на 3000 м стипълчейз Митко Ценов ще вземе участие в най-значимото събитие на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ), което ще се състои на 19-ти и 20-ти септември в румънския град Клуж Напока. Любопитното е, че на това състезание ще бъдат дадени по 3000 евро на най-доброто постижение при мъжете и при жените по сравнителната таблица на Световната атлетика, а те ще бъдат обявени за Атлет и Атлетка на АБАФ за 2020-а година.

За MediaNews Митко Ценов сподели, че преди Балканското първенство в северната ни съседка, атлетът ще се състезава, на 6-ти септември, в щафетния маратон в София. Той се организира в чест на 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и с цел популяризиране на щафетното бягане в шосейните бягания.

Ето кои са останалите Балканските първенства, които ще се проведат през тази година:

Балканският шампионат по полумаратон, в Загреб (Хърватия) на 23-ти август, а първенството по маратон ще бъде на 13-ти септември в Кюстендил.

Балканският шампионат за юноши и девойки под 20 години ще се проведе на 12-13 септември в Истанбул (Турция).

Междувременно от Федерацията по лека атлетика съобщиха, че Балканското състезание на 10 км на шосе в Бръчко (Босна и Херцеговина) няма да се състои, защото е между полумаратона и маратона на АБАФ, но атлети от балканските федерации могат да участват в генералното класиране там.