По предварителни разчети 210 000 лева са необходими за изработка на проектите за цялостното укрепване на монумента. Музеят разполага с част от необходимите средства, а Министерството на културата се ангажира да предостави необходимия остатък, за да бъдат завършени в цялост предвидените проектни дейности, стана ясно по време на срещата.

Решението за необходимостта от незабавни действия идва и в изпълнение на издадена на 1 юли 2020 г. заповед от кмета на Община Казанлък Галина Стоянова. Тази година през месец май, във връзка с издадени предписания, Паметникът на свободата на връх Шипка беше обезопасен с предпазна ограда с цел осигуряване безопасността на посетителите и с оглед предотвратяване на възможни инциденти преди завършването на работата по цялостното укрепване на съоръжението.

На 18 май т. г. Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” отвори врати за посетители при всички необходими мерки за сигурност и при спазване на предписаните от Министерството на здравеопазването санитарни изисквания. Последната сериозна консервационно-реставрационна намеса е била проектирана в края на 70-те години на ХХ в. и извършена в началото на 80-те години.

Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” притежава статут на единична историческа недвижима културна ценност с категория „национално значение”. Дори в периода на усложнена епидемична обстановка, след като отново отвори врати през м. май, в почивните дни е посещаван от стотици граждани.