© Община Видин

Визитата на министър Илиев продължи с дискусия с представители на местните спортни клубове, на която бяха обсъдени актуалните проблеми пред развитието на местния спорт.

„Държавата осигурява много пари за спорт. Само за спорт за високи постижения през изминалата година бяха осигурени 70 милиона лева, а за настоящата – близо 80 милиона лева“, посочи министърът. Илиев добави, че в резултат от много по-внимателната и целесъобразна политика, която екипът му води по отношение на публичния ресурс, през изминалата година са отпуснати допълнителни над 3,2 милиона лева за олимпийска подготовка и близо 9 милиона лева за ремонт на държавните спортни училища.

Кметът Цветан Ценков заяви, че усилията на Общината са насочени към обновяване на спортната база. В края на 2023 година по Плана за възстановяване и устойчивост са одобрени два проекта на Община Видин – за енергийна ефективност на административните сгради на видинския стадион - в размер на 1 785 761 лв. и на Гребната база - за 1 409 514 лв. В държавния бюджет за 2024 година за Общината са заложени средства за проектиране на канал на Гребната база на стойност 126 000 лв.; на футболно игрище, трибуни и външна писта към стадион „Георги Бенковски“ - 127 000 лв. Близо 500 000 лв. е финансирането на спортните клубове през изминалата 2023 година, като те ползват спортни имоти общинска собственост безвъзмездно. Общината поема отделно и заплащането на ел. енергията и водата, както и осигурява транспорт на клубовете за участие в различни състезания.

По време на дискусията от страна на спортните клубове бяха поставени въпроси, свързани с възможността възнагражденията на треньорите да бъдат делегирана от държавата дейност по единен разходен стандарт; с модернизация на спортните обекти; с въвеждане на външно оценяване на физическите качества на учениците от 4 и 7 клас.

Днес Димитър Илиев ще посети Монтана и Враца.