© МВР

"Съсредоточаваме усилията за постигане на целите на Европа 2020 - двойно намаляване на жертвите на пътя в сравнение с периода до 2010 г.”, подчерта вътрешният министър и припомни, че в периода 2008-2009 г. загиналите бяха над 1000 души, впоследствие броят на жертвите бе намален до около 600. Понастоящем има известно покачване - над 700 загинали на пътя. Продължаваме да се борим за постигане на целта. Статистиката от началото на 2017 г. до днес сочи, че по пътищата на страната са загинали 219 души, което е с 16 души по-малко за същия период за миналата година, когато бе регистриран своеобразен пик - 36 загинали деца, какъвто не е имало през предишните шест години.

От началото на тази година до 1 юни четири деца са загубили живота си при инциденти на пътя.


Министър Радев припомни влезналите през януари месец т. г. промени в Закона за движение по пътищата, с които бяха увеличени двойно наказанията за шофиране с превишена скорост, извършват се вече и проверки за шофиране под въздействие на наркотични вещества. Над 2500 регистрационни табели са свалени от превозни средства, като средно около 1000 за неправоспособност, 1300 - за употреба на алкохол и 307 – за наркотици. В резултат на законодателните промени е регистриран спад със средно 20% на нарушителите, заловени да шофират под въздействието на алкохол и наркотици.

"Това не е успокояващо, решени сме и в момента инициираме нови промени, вече е публикувана за обсъждане Наредбата за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози от водачи на моторни превозни средства, което ще спомогне за намаляване на тези проценти”, коментира вътрешният министър.