Националният отбор на България по лека атлетика замина днес за Амстердам, Холандия, където от сряда до неделя ще се проведе XXIII Европейско първенство за мъже и жени. Представителният тим на нашата страна включва 17 атлети. Сред тях са трима състезатели на Спортен клуб Атлет (Мездра). Митко Ценов ще стартира в своята коронна дисциплина 3000 м стипълчейз, а неговата съотборничка Милица Мирчева и техният треньор Йоло Николов ще бягат в полумаратона съответно при жените и мъжете.

В сряда вечерта (8 юли) Митко Ценов ще бяга в една от двете квалификационни серии на 3000 м стипълчейз. По програма стартът на първата серия е в 17:55 часа централноевропейско (18:55 ч. българско) време. Според регламента за финала се класират първите петима в двете квалификационни серии плюс петте най-добри "щастливи" губещи времена. Финалът в дисциплината е в петък (8 юли) от 22:25 часа българско време.

Стартът на полумаратона при жените, в който ще участва Милица Мирчева, е в неделя (10 юли) в 10:30 часа българско време . Двайсет минути по-късно, започва бягането в полумаратона при мъжете, където ще стартира Йоло Николов.

Шампионатът на стария континент по лека атлетика ще бъде предаван директно по тeлевизионните канали Eurosport 1 и Eurosport 2.