© БНР

Митко бе без конкуренция в бягането на 3000 метра стипълчейз, финиширайки първи с време 8:33:80 минути, но остана на 7 секунди от норматива за Токио. Той все пак има голям шанс да вземе квота по ранглиста още идния уикенд на Балканиадата в Белград.

През миналия ден в бягането на 5000 метра мездренският представител Иво Балабанов остана извън челната тройка. Състезателят на СК „Атлет“ финишира четвърти, с време 14:27:75 минути.

Голямата атракция на втория състезателен ден от европейското отборно първенство (втора лига) по лека атлетика в Стара Загора бе скокът на височина при жените. В него първото място драматично измъкна еврошампионката в зала от 2017-а Айрине Палшите (Литва).

Тя преодоля от третия опит 193 см. В първия си старт на българска земя за 2021 и втори за сезона Мирела Демирева завърши на втора с личен рекорд за годината от 191 см. До 193 см българката водеше, защото бе преодоляла от първи опит всичките си височини, а латвийката имаше един фаул. С много късмет обаче Палшите успя да преодолее 193 см от трети опит, а Демирева не успя.

Очакваното с голям интерес бягане на Ивет Лалова на 200 м снощи не се състоя. Топ атлетката ни бяга в събота в щафетата на 4 х 100 м. Въпреки, че не почувства болки в сухожилието, което лекува близо месец красавицата реши да не стартира в неделя, за да не рискува излишно. Вместо нея на 200 м бяга Инна Ефтимова, която завърши втора с 23,67 сек.

Георги Цонов започна с 2 фаула на троен скок, но с 16,35 м в последния четвърти опит спечели първото място. С личен рекорд от 13,86 сек победата на 110 м взе Станислав Станков. Призовото трето място на овчарски скок зае Евгени Енев (5,10 м). За първи път шампионат от този ранг в България бе излъчен пряко в интернет и то благодарение на подкрепата на А1, които предоставиха на организаторите изключително силен интернет.

В крайното класиране България остана на пето място и за следващото издание отново ще е във втора лига. Първите 3 – Унгария, Дания и Словения се качват в първа лига. От трета във втора идват победителите от Сърбия, вторите Кипър, както и изпадащите от първа – Румъния, Естония и Ирландия.

Пламен Вълков