Най-добрият български атлет в препятствените бягания на средни разстояния Митко Ценов се класира на 14-ото място на 3000 м стипълчейз на турнира от Диамантената лига в Монако. В конкуренцията на най-добрите бегачи в света в тази дисциплина състезателят на Спортен клуб Атлет - Мездра пробяга дистанцията за 8:46.14 мин. Това е с 24.80 секунди по-слабо време от върховото му постижение през сезона и с 59 стотни по-слабо от резултата, който записа на Европейското първенство в Амстердам миналата седмица.

Победител в Монако стана лидерът в световната ранглиста за сезона Консеслус Кипруто (Кения) с 8:08.11 мин. Това е пети успех за Кипруто в Диамантената лига, след като той триумфира на турнирите в Доха, Рабат, Рим и Бирмингам. Втори - само на 21 стотни след победителя, финишира сънародникът му Пол Коеч (8:08.32 мин.), а трети се нареди друг кениец - Барнабас Кипйего с 8:09.13 мин.

Надпреварата на стадион “Луи II“ в Монако бе вторият турнир от Диамантената лига, в който участва през 2016 г. Митко Ценов. На Гергьовден той откри сезона в катарската столица Доха, където финишира десети, записвайки второ най-добро време в своята кариера в тази дисциплина - 8:21.34 мин.

Следващият старт на националния рекордьор на 3000 м стипълчейз (8:20.84 мин.) ще бъде на Олимпиадата в Рио през месец август.

Видеозапис от бягането на 3000 м стипълчейз на турнира от Диамантената лига в Монако може да видите тук: