Подгласник на Митко в допитването стана неговият треньор Йоло Николов, балкански шампион на 5000 м и двукратен държавен шампион, участник на Европейското първенство и на Балканския шампионат по крос кънтри. На трето място се нареди Милица Мирчева, също възпитаник на Йоло Николов, която през тази година записа поредица престижни успехи в колежанското първенство на Щатите по крос.

В десетката на най-добрите спортисти на община Мездра влязоха също Дева-Мария Драгиева (СК Атлет), Божидар Симеонов (ХК Локомотив), Иво Балабанов (СК Атлет), Рая Лалова (СК Атлет), Милен Валентинов (ХК Локомотив), Валентин Гачев (ХК Локомотив) и Александър Парушев (ШК Локомотив).

Треньор на годината, също за рекордния осми пореден път, стана Йоло Николов, под чието ръководство през 2017 г. водещите състезатели на Атлет (Мездра) стартираха на европейски и балкански първенства, спечелиха две балкански титли, 11 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала в средните и дългите бягания на националните шампионати по лека атлетика.

Грамоти за постигнати високи спортни резултати през тази година получиха треньорите Лили Николова, Евгени Йоловски и Тошко Кирков.

За отбор на годината за втори пореден път бяха определени юношите младша възраст на Хандбален клуб Локомотив (Мездра) с треньори Евгени Йоловски и Емил Николов, които през 2017 г. станаха носители на Купа "България-БФХ” и вицешампиони на страната при М14.

На второ място в отборната класация се нареди дуетът девойки старша възраст Виолета Миловска - Александра Захариева на ЖКХГ Анелия, а на трето - юношите старша възраст (М16) на ХК Локомотив (Мездра).

Специален плакет за цялостен принос в развитието на спорта в община Мездра получи инструкторът по карате Василий Ковяр (КИБИ Лотос-М), създател на школата по източни бойни изкуства в града, който в края на този месец ще чества своя 70-годишен юбилей.

На Бала на спортистите бяха връчени и няколко нетрадиционни награди. От името на Българската федерация по хандбал (БФХ) Теодор Илиев, генерален секретар БФХ, отличи като най-перспективен състезател голмайстора на юношите младша и старша възраст на ХК Локомотив Йохан Марков, а Боян Мерджанов, президент на Ротари клуб - Мездра връчи на ХК Локомотив поздравителен адрес и хандбални топки.

Председателят на Постоянната комисия по образование, култура, наука, спорт, туризъм и младежки дейности към Общинския съвет Наталия Христова връчи специална награда на тима по "Футбол 7” на ОФК Локомотив, а председателят на клуба Николай Несторов отличи треньора на мъжкия отбор, на юношите младша възраст и на децата Иван Георгиев-Саки и наставника на момчетата, родени през 2007/2008 г., Цветомир Събков.

За "Спелеолог на годината” беше определена младата надежда на Спелеоклуб - Мездра Анна Василева.

С бурни аплодисменти присъстващите почетоха паметта на заслужилите спортни деятели Семко Горанов и Надежда Ганчева, както всички мездренски спортисти за постигнатите от тях успехи през годината.

И няколко щриха на страничен наблюдател на церемонията по награждаването:

* "Омръзна ни да слушаме всяка година едно и също!”, сподели един от присъстващите на Спортист на годината, визирайки тривиалния сценарий на церемонията, чийто повтаряни до втръсване през годините реплики вече знаят наизуст дори бездомните кучета по градския площад;

* За мултимедийното представяне на спортистите и треньорите какво да кажем: ако изключим фактологичните грешки, липсата на стил и визия и гафовете на "живото предаване" - бозаво, твърде бозаво, та чак скучно…

* Грозно впечатление направи просташкото решение на организаторите на церемонията да неглижират представителите на местните медии, присъстващи на награждаването. Макар че който се опитва да изтика журналистите в ъгъла, рано и ли късно, се оказва в нокаут. Както казва в подобни случаи народът: "Дай на глупака власт и му гледай сеира!”