© Илиан Телкеджиев, lap.bg

Другият представител на мездренския клуб на Berlin 2018 European Athletics Championships - Иво Балабанов, подобри личното си постижение (PB) на 3000 м стипълчейз. 21-годишният благоевградчанин спря хронометъра на 8:51.52 мин., което е с 2.24 секунди по-добро от досегашния му върхов резултат в тази дисциплина. Иво завърши 13-и в квалификационната серия, в която бяга и Митко, а в крайното класиране зае 25-о място от 29 стартирали състезатели.

Победител в тяхната серия стана италианецът от етиопски произход Йоханес Чиапинели с 8:28.41 мин., което е и най-доброто време от двата Qualifying Rounds. Втори финишира актуалният европейски шампион, французинът Махиедин Мехиси-Бенабад с 8:28.61 мин., а трети - неговият сънародник Йоан Ковал с 8:28.75 мин.

© Илиан Телкеджиев, lap.bg

"Бях готов за много силен резултат, но след втория километър вече усещах слабост и не можах да задържа темпото на другите, сподели непосредствено след финала Митко Ценов. Планът беше в първите два километра да бягам с лекота и в последния да атакувам първите пет позиции за място във финала. Получи се обратното и накрая не можех да реагирам."

"Доволен съм, че при дебюта си на европейско първенство за мъже си направих личен рекорд, заяви от своя страна Иво Балабанов, който е абсолютен дебютант на най-големия континентален лекоатлетически форум. Имах възможност да бягам с най-добрите атлети на 3000 м стипълчейз в Европа, което е безценен опит. Преди шампионата починах няколко дни, а после разбрах, че получавам квота за шампионата. Имам възможност да бягам и под 8:50, а в следващата година ще преследвам резултати около 8:40.“

Финалът в дисциплина 3000 м стипълчейз на 24th European Athletics Championships е в четвъртък, 9 август, в 21:20 часа местно (22:20 ч. българско) време.

© Илиан Телкеджиев, lap.bg