Националният рекордьор на 3000 м стипълчейз Митко Ценов замина за Монако, където тази вечер ще участва в поредния, девети турнир от най-престижната лекоатлетическа верига - Диамантената лига. 23-годишният състезател на Спортен клуб Атлет (Мездра) ще стартира в своята коронна дисциплина - 3000 м с пр. Възпитаникът на треньора Йоло Николов ще бъде единственият български представител в турнира, който ще се проведе на стадион „Луи II”.

В бягането ще се включат 16 елитни състезатели цял свят. Най-много - 6, са представителите на Кения, двама от Франция и по един от Етиопия, Алжир, Мароко, Уганда, Бахрейн, Испания, САЩ и България. Митко Ценов има девети резултат през сезона от всички участници в дисциплината - 8:21.34 мин.

С най-добро постижение е водачът в световната ранглиста за сезона кениецът Консеслус Кипруто - 8:00.12 мин., който през тази година има четири победи в Диамантената лига - на турнирите в Доха, Рабат, Рим и Бирмингам, и е лидер във временното подреждане в дисциплината.

Следват: неговият сънародник Абрахам Кибивот с 8:09.25 мин. и представителят на Бахрейн Джон Коеч с 8:09.62 мин.

Това ще бъде вторият турнир от Диамантената лига, в който участва през тази година Митко Ценов. В началото на май той откри сезона в катарската столица Доха, където финишира десети, записвайки второ най-добро време в своята кариера в тази дисциплина.

Миналата седмица Митко участва на Европейското първенство за мъже и жени в Амстердам, където се нареди на 19-ото място в крайното класиране в препятствената дисциплина.

Бягането на 3000 м стипълчейз при мъжете е в петък (15 юли) в 22.45 часа българско време.