Дискусията ще се проведе в Младежкия дом на Монтана. Тя ще започне в 17 ч. в неделя. В нея ще участват активни млади хора от Общинския детски съвет, а неформалната група за обучение по журналистика Клуб „Медии” е подготвила различни презентации, които ще допринесат за разбирането на толерантността като основа за позитивно взаимоотношение между хората. Поканени са психолози, социолози, юристи, журналисти, НПО активисти. Младите хора ще коментират езика на омразата, предразсъдъците и стереотипите, които лежат в основата на дискриминативните нагласи, негативните последици от тях, къде е границата на толерантността и защо тя не може да се приравни с апатичното, безкритично и безропотно приемане на поведение, което е в разрез със закона, ценностите и морала на обществото ни.

Международният ден на толерантността се отбелязва на 16 ноември от 1996 г. на основание на Резолюция 51/95 на Общото събрание на Организацията на обединените нации. Тя се ангажира да затвърди толерантността като насърчава взаимното разбирателство между културите и народите. То е в основата на Хартата на ООН, както и във Всеобщата декларация за правата на човека. Значимостта на толерантността нараства в съвременните, разкъсвани от конфликти и противоречия общества, както и при усложнената геополитическа обстановка.

Според световната организация толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на различните форми на себереализация и прояви на човешката индивидуалност. Тя се основава и на свободата на съзнанието. "Толерантността е акт на човечност, който всеки ден трябва да подхранваме и да прилагаме в собствения си живот, да се радваме на разнообразието, което ни прави силни, и на ценностите, които ни обединяват." – казва по повод деня генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.