© Агенцията по заетостта

Мобилните екипи са специално сформирани от Агенцията по заетостта във всички бюра по труда в страната, с цел да оказват съдействие във връзка с пазара на труда на пристигащи от Украйна и на работодатели. Екипите имат готовност, при получена информация за настанениукраински граждани, да предоставят на място информация и консултации за облекчените процедури, регламентиращи достъпа до трудовия пазар в България, регистрацията в бюрото по труда, ползването на посреднически услуги, включване в обучения, възможности за психологическо подпомагане и др.

На място екипите на Агенцията по заетостта провеждат анкети с присъстващите украински граждани, в които те заявяват нагласата си да работят в България, притежаваните образование, знания и умения, вида, продължителността и формата на предпочитаната работа, потенциалните пречки за започване на работа, желанието си за обучения по български език.

Чрез получената информация от анкетите ще бъдат формирани профили на търсещите работа лица, които ще бъдат предлагани на работодатели в България.

Анктетите са достъпни и за попълване онлайн на сайта на Агенцията по заетостта в раздел „Възможности за работа на украински граждани”. Там се публикува своевременно информация за всички услуги, които Агенция по заетостта предоставя на пристигащите от Украйна.