© РБ „Гео Милев“

С писмото си той трогна цялата комисия. "Неговата изповед и съкровеното му желание са много лични и ние няма да ги огласяваме", каза директорката на библиотеката Нели Иванова. Любен е настанен в приемно семейство, а желанието му е много силно и искрено: "Да се върна при семейството ми".

Второто място е за Миролюба Рангелова с разказ до Дядо Коледа за вербалната агресия в училище срещу момиче, което пеело народни песни и не било модерно: "За детето Миролюба, което две момичета го пренебрегват в училище. Накрая си старали трите много верни и добри приятелки".

Лия Иванова е описала радостта си от Коледа в стихотворна форма и това ѝ донесе третото място:

- Дядо Коледа с шейната

всяка зима идва при децата.

Куп подаръци им носи,

нищо, че понякога са лоши.

Първа поощрителна награда получи Крис Василев Василев, от София, на 14 г., който е написал есе за истински важните неща, свързани с Рождество Христово – здравето, семейството, традициите, добротата. Неговата наградата вече пътува за София.

Втората поощрителна награда е за Алекс Людмилов, от Монтана, на 1 год., 3 мес. и 21 дни, към днешна дата.

Алекс не присъства на събитието, но неговите баба и дядо получиха книжката, която той си е пожелал. Писмото е написано от майката на Алекс, но присъдихме поощрителна награда, защото в писмото личи правилния подход на родителите при изграждане на ценностната система на детето.