Той уточни, че ще има средства и за обучението на преподавателите, за да могат те да се справят с изработването на електронните образователни ресурси. В момента в родното онлайн пространство има само платени частни образователни платформи, при които едногодишният абонамент за видеоуроци е около 140 лева. Безплатната онлайн платформа на МОН ще бъде изключително полезна за професионалните гимназии, при които има специфични предмети и дисциплини, както и при обучението по някои езици в езиковите гимназии. „Книжният учебник няма да изчезне, но няма да бъде и монополист”, каза министър Вълчев.

Той припомни, че миналата година министерството е финансирало изграждането на wi-fi мрежи във всички училища. Останали са около 600 училища, в които мрежата ще бъде изградена към края на май. „Така че към средата на годината можем да кажем, че всички училища ще имат тази мрежова инфраструктура, която позволява ползването на персонални крайни устройства”, обясни той. По думите му учениците трябва да имат по-голям достъп до така нареченото електронно образователно съдържание. „Факт е, че учениците учат по-добре, когато използват такова съдържание. Когато виждат, а не само слушат. Когато учебният час е по-творчески”, бе категоричен Вълчев. Това е и основното предизвикателство пред днешното поколение ученици – да бъдат вдъхновени да учат. „Всички ние учим много повече извън училище и това особено важи за днешното поколение деца, които имат много повече източници на информация. Ако ги вдъхновим да се учат, дори да са пропуснали знания в училище, те ще ги компенсират, ще бъдат много по-адаптивни в днешния динамичен свят”, каза още министърът на образованието.

През следващата учебна година от МОН ще отделят средства за всяко училище у нас за разработване на собствени проекти за промяна методите на обучение и за транформация на класната стая. По проекта училищата ще могат да наемат и външни специалисти, които да влизат в класните стаи с цел повишаване интереса на учениците към образователния процес.

„Но вие може би сте видели средносрочната бюджетна прогноза, която гласувахме онзи ден. Има допълнителни 360 милиона лева за увеличение на възнагражденията на учителите. Това е много сериозен ръст. Надявам се да имаме и още средства, които ще насочим приоритетно към модернизиране на методите на обучение”, каза още Красимир Вълчев.

Източник: monitor.bg