Грациозната третокласничка Рая Андреева – солистка на индийски танц, впечатли не само със своята пластичност и ритмичност, но и с невероятното си излъчване. Умиление предизвикаха и малчуганите от Детска градина № 8 „Пролет”, а темпераментното циганско хоро на децата от с. Габровница вдигна градуса на настроението.

Голяма заслуга за успеха на концерта имаха конферансиетата Йоана и Жерина, подготвени от актрисата Анастасия Янчева, която беше и сценарист на празничното шоу. Това обяснява и участието на театралното студио на ОДК “Ние, врабчетата”, както и специалният поздрав, отправен от Жанета Пейна – солистка на вокално студио “Детски смях”, победителка в множество певчески конкурси.

Концертът започна с приветствие от заместник-кмета Тихомир Антонов, който подчерта, че приобщаването на ромския етнос и подобряване на условията на живот, образователното равнище и здравния му статус е важен акцент в политиката на Община Монтана.

Преди темпераментния музикално-танцов спектакъл във фоайето на театъра бе подредена изложба на клуба по фотография към ОУ “Георги Бенковски” – кв. “Кошарник”, и Първо ОУ “„Св. Св. Кирил и Методий“. Експозицията бе открита с кратка драматизация, подготвена от групата по художествено слово към училището в с. Габровница.

Малките певци, танцьори и артисти са от училищата и детските градини, които участват в проекта на Община Монтана „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.