Целта е да бъдат насърчени лица за самостоятелна стопанска дейност и да бъдат приложени добри практики и в малки и средни предприятия, уточни координаторът Мая Димитрова.

Партньор на община Монтана е технологичният център в Храдец Кралове. Градът е на около на 100 километра от Прага и не е подминат от миграцията. Младите хора отиват в столицата в търсенето на по-добра реализация и по-високи заплати. За да ги задържат, чехите са въвели часове по предприемачество в средните училища. Провеждат курсове по мотивация с гимназистите, за да останат те в родния край и да започнат свой бизнес. Редовно организират срещи с предприемачите, за да установят конкретните им нужди от млади специалисти. Полагат усилия за създаването на благоприятна среда за стартиране и развитие на малки предприятия.

Общината в чешкия град има специален фонд, с който подпомага частично стартиращи микро и малки фирми. Ресурсът му е около 200 000 евро годишно. От началото преди осем 8 години и досега финансово са подпомогнати около 50 такива фирми. Сега община Монтана продължава своето добро сътрудничество и черпи опит от Технологичния център на чешкия град Храдец Кралове.