В памет на загиналите за свободата бе отслужен водосвет от отец Дилян Иванов. След тържественото издигане на националния трибагреник под звуците на националния химн, обръщение към жителите направи кметът на Моравица – Росен Ценов. В словото той напомни за несломимия български дух и саможертвата на безбройните родолюбиви българи.

„Ние сме народ, който след пет века робство продължава да съществува, да пази и тачи традициите си и да се развива като нация. Каква ли щеше да бъде България днес, ако ги нямаше онези юнашки сърца като Ботев, Левски и Бенковски. Ако ги нямаше онези незнайни воини, оставили телата си на Шипка и още безброй борци, жертвали се за оцеляването и съхраняването ни като народ.

Нека продължим да градим и създаваме България. Нека децата ни са горди българчета на своята родина. Да бъде България! Честит празник!“, пожела в своето слово кметът на селото.

„Днес е наше задължение е да пазим свободата, за която стотици са дали своя живот. Да пазим България заради нас самите и нашите децата“, каза председателят на Общинския съвет в Мездра Яна Нинова.

С призив към своите сънародници се обърна и Филип Филипов, учител в град Враца, превъплътил се в образа на Христо Ботев. Той припомни думите на великата наша писателка и поетеса Блага Димитров, казала някога „Нямаш минало, щом нямаш памет. А пък искаш бъдеще да имаш…“.

Напомни славните стиховете на Иван Вазов и Христо Ботев за България и нейната слава, станали вечна част от нашата гордост, памет и родолюбие.

Възпитаниците на местната детска градина „Роза“ и на Основното училище „Васил Кънчов“ бяха подготвили тематичен рецитал.

След официалната част в памет и чест на загиналите бяха поднесени венци и цветя пред войнишкия паметник от името на Кметство Моравица, НЧ „Светлина-1926“ – с. Моравица, Общински съвет – Мездра, ловната дружинка и жителите на селото.

За празника от Кметството и Народното читалище бяха подготвили урок по родолюбие, по време на който ще бъдат представени презентации от ОУ „Васил Кънчов“, на тема „Пътят към свободата“, „Фолклорни области на България“, с Мирослав Аспарухов и „Оръжие от войните“, с Евгени Кучков. В урока е включена беседа със съвременния Христо Ботев и поздрав от ДТС „Моравешки звънчета“ с ръководител Даяна Ценова.