Твърденията на членове на Сдружение „Аз имам камион“ за увеличаващи се тол такси са манипулативни и категорично не отговарят на истината. Представителите на сдружението са част от разговорите за въвеждането на отстъпки за превозвачите. Използването на неотговарящ на фактите мотив за провеждане на протест, който възпрепятства нормалното движение по републиканската пътна мрежа, буди недоумение", посочват от МРРБ.

По време на състоялото се на 17 януари 2024 г. заседание на парламентарната Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление заседание народният представител и бивш министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов попита настоящия министър Андрей Цеков какво се случва с предложението за въвеждане на отстъпки за превозвачите на база изминато разстояние, което през миналата година беше обявено за обществено обсъждане. Министър Цеков отговори, че то е оттеглено заради становище на DG Move, тъй като противоречи на европейска директива.

Регионалният министър уточни, че по указание на тази структура на Европейската комисия се разработва алтернатива, която да дава възможност за отстъпки, но само за тези тежкотоварни превозни средства, които са изминали над 4000 километра за един месец, като тази отстъпка, според правилата на ЕК, не трябва да превишава 13%. Андрей Цеков допълни, че МРРБ разработва механизъм за държавни помощи за компенсация на превозвачите.