Разкритите престъпления за същия период са над 22 хиляди. Установени са общо 37 789 души - извършители на престъпления.

Регистрираните убийства (довършени и опити) са общо 109, най-много те са през август – 17, а разкритите убийства са около 100. Според информацията на МВР регистрираните управления на МПС след употреба на алкохол са 4217, а след употреба на наркотици - 3523.

По данни на полицията регистрираните случаи на домашно насилие от януари до края на ноември миналата година са общо 855, а разкритите – 238. Най-много случаи е имало през месеците август – 111, и юли – 91.

По време на форум, посветен на политики и действия за борба с насилието над жени, стана известно, че за периода 1 януари до 31 октомври 2022 г. по реда на Закона за защита от домашното насилие са издадени общо 3085 заповеди за защита. От тях 2163 са за незабавна защита, а 922 - за постоянна.

Също така на 21 декември м.г. Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание одобри на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие.

Освен това във връзка с борбата срещу домашното насилие от Министерството на правосъдието предвиждат създаване на национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие на територията на страната и по отношение на български граждани в чужбина, потърсили помощ и подкрепа.

БТА