За единайсети път във видинското село Чупрене се проведе торлашкият фолклорен събор, съобщи кметът на общината Ваньо Костин. За наслов на събора е избран изразът от торлашния диалект „Када кум прасе и ти вречу”. В буквален превод това означава “Когато кумът дава прасето, бъди готов с чувала”. С други думи, улови мига, не пропускай шанса, щом кумът обещае на сватбата, че дава прасе, бързай да го вземеш.

Поредното издание на самобитното надпяване продължи от петък до неделя. В него взеха участие самодейни състави от селищата на етнографската група торлаци, която живее от двете страни на българо-сръбската граница.

Освен изпълненията на гласовитите певици и хороводните ритми на танцьорите в Чупрене, на събора бяха изложени колоритни мъжки и женски носии и вкусни местни ястия. Жени от селото приготвиха ястията на торлашката кухня. По време на дегустациите гостите похапнаха вити баници, торлашка лютеница, косачко кисело и специалитета „бел муж”. По традиция майстори от Сърбия пекоха прасета на жар.

Десетки копанари, грънчари, бъчвари показаха своята продукция на обособена за целта търговска улица. Най-търсени и тази година бяха екопродуктите, като балкански мед и сладко от диви горски плодове.

Основната цел на събитието е да съхрани и запази традициите на торлашкия фолклор. Началото на Чупренския събор е поставено през 2006 г. Тогава той започна със скромното участие на 7-8 трупи, но постепенно през годините стана все по-популярен. Благодарение на усилията на Община Чупрене с годините традицията се развива постоянно. Десетото юбилейно издание на събора събра над 2000 певци и танцьори от повече от 100 самодейни състави от Северозападна България и Североизточна Сърбия.

Тази година участниците бяха много повече, похвалиха се от Община Чупрене. Ако попитате местните защо организират събора и защо участват с такъв ентусиазъм в него, ще чуете отговор на колоритния и цветущ диалект на торлаците: „Сви торлаци се сбиру у горуту, поди сенкюту, да гледу и слушу, что е остало от стари люге!”