Изглед на кораба "Касини" към езерата на Титан. Кредит: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/University of Idaho
Изглед на кораба "Касини" към езерата на Титан. Кредит: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/University of Idaho

Спътникът е кръстен едва два века по-късно, когато сър Джон Хершел, откривател на Уран, дава имена на седемте луни на Сатурн, колкото са били известни по това време.

На най-голямата луна на Сатурн е назована просто „Титан“, тъй като думата означава „че е с големи размери или важност“.

Хюйгенс е открил и пръстените на Сатурн с телескопа, който сам е конструирал. Освен това е изобретил часовника с махало и първото точно устройство за измерване на времето. Има и важен принос към математиката, астрономията, измерването на времето и теорията на светлината.

Титан наистина е едно от най-интересните места в Слънчевата система. Спътникът е по-голям от планетата Меркурий и получава топлина от радиацията на недрата му и приливни сили от влиянието на гигантския Сатурн.

Тъй като обикаля около Сатурн, Титан е на около 1.4 милиарда километра от Слънцето, около 10 пъти по-далеч от Земята. И защото е толкова далече от Слънцето, повърхностната му температура е около -179 градуса по Целзий.

Това е мрачен свят, покрит с дюни и метанови езера, които според учените напомнят за древната Земя. Титан е единственият в Слънчевата система, освен Земята, където се осъществява истински кръговрат на течност.

Сегашното състояние на Титан е близо до Земята преди около 4 милиарда години, когато на нашата планета се е зараждал животът.

Източник: nauka.offnews.bg