Изборът на Деня на селото не е случаен, тъй като името си Ослен Криводол получава още преди турското робство, заради големия брой магарета, които са се отглеждали тук, а за основател на селището се приема Магаретарският род. Въпреки че днес в селото са останали само едно магаре и един кон, осленкриводолчени спазиха традицията и отбелязаха подобаващо празника, който се отбелязва винаги в съботния ден от първата седмица на Великия пост.

Дворът на кметството се изпълни с усмихнати хора в народни носии и глъч на десетки деца, които подготвяха специални маски с изображения на магарета и коне, за да се включат по-късно в импровизираната „кушия“. Въпреки строгия пост, домакините бяха подготвили и традиционния курбан – и постен, и блажен, за да се спази традицията.

Кметският наместник Роман Иванов сподели, че е изключително щастлив, че толкова много хора са се включили в подготовката на празника и си пожела все така да бъдат сплотени и в празници, и в делници.

Празникът започна със света литургия и водосвет за здраве в новопостроения храм "Св. Николай Чудотворец", отслужени от енорийския свещеник отец Дилян Иванов. Отецът пожела здраве и благоденствие на миряните. Първи се черкуваха членовете на фамилията от четири поколения на именика Тодор Беломорски, който дарява жертвеното животно за курбана от 2012 година.. Правнукът на главата на фамилията - Викторио, пременен в национална носия като прадядо си, сподели, че когато е облечен така се чувства българин и е горд, че знае, помни и спазва традициите. Викторио заяви, че голямата чму мечта е да стане архитект.

След тържествената служба, отец Дилян освети и казаните с постния бобен курбан и вкусната курбан чорба, приготвена от Миленка Петрова.

Приповдигнатото настроение и веселата глъч се пренесоха в салона на бившето училище на дългите и пълни трапези. Кметският наместник Роман Иванов благодари на всички за споделената радост и поздрави гостите с „Добре дошли“ и им пожела здраве, дълголетие и все така да са заедно. От възроденото Читалище "Развитие 2022" пък бяха организирали благотворителна разпродажба на ръчно плетени вълнени чорапи, терлици, шапки и шалове от сръчните ръце на осленкриводолченки. Събраните средства са за закупуване на национални носии за нуждите читалището.

Празникът продължи с тематичен рецитал със стихове за България, поднесен от децата на Ослен,а гласовитите певици от съседното село Лик поздравиха домакините с песента „Тудорица“ и китка пирински песни.

За радост на малки и големи, макар и без кон и магаре, децата застанаха на старт и направиха ритуалната кушия, окуражавани от десетките зрители.

Да уважат Деня на Ослен Криводол дойдоха кметовете и кметските наместници от Лик, Моравица, Крета, Долна Кремена, Типченица, Брусен и Горна Кремена., както и туристи от Мездра, Монтана и Сливен.