© илюстративна

Освен редовно превозваната стока митническите служители открили и 204 бутилки от 1 литър с водка и уиски с български акцизен бандерол. Водачът на камиона обяснил, че алкохолът е негов и го превозвал за честване на юбилей.

Два дни по-рано, на 12 април, отново на Дунав мост при Видин, при проверка на друг товарен автомобил, пътуващ за Полша, митническите инспектори намерили 96 бутилки от по един литър уиски, облепени с валиден бандерол. Водачът дал сходно обяснение - че алкохолът е за лично ползване.

828 литра бутилиран алкохол от различни видове, облепен с бандероли с изтекъл срок или неистински бандероли, е установен при над десет проверки на митнически служители от ТД Митница Русе и митнически мобилни групи. При други три проверки в складови помещения и частни имоти са намерени 569 литра наливен алкохол (ракия) без документи за платен акциз. Част от проверките са извършени съвместно с органите на МВР, а алкохолът е открит в търговски обекти и складове в областите Видин, Плевен, Свищов, Русе, Враца и др.

Агенция „Митници“ напомня, че при преминаване на вътрешни граници от България към друга държава членка може да се пренася високоградусов алкохол с валиден бандерол в рамките на до 10 литра на пътник. По-големи количества се разглеждат като такива с търговска цел и могат да се превозват само от еднолични търговци или юридически лица, придружавани с електронен административен документ или опростен административен документ, регистрирани по реда на акцизното законодателство. С документ за начислен акциз съгласно Закона за акцизите и данъчните складове следва да разполагат и лицата, които съхраняват домашна ракия. Съгласно закона този вид алкохол не може да се търгува. Законът за акцизите и данъчните складове забранява и продажбата на алкохол с бандерол с изтекъл срок на валидност, като такива нереализирани бутилки не бива да се съхраняват в търговския обект или прилежащите му складови помещения.