© Агенция "Митници"

След извършена щателна митническа проверка в шест от пратките, сложени в товарен отсек, са били открити 4280 кутии (85 600 къса) цигари от известни марки с турски и белоруски акцизен бандерол. По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница Русе. Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действията по разследване по образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 234, ал. 1, пр. 2 от НК.

Около 17:00 часа на 05.03.2022 г. е била извършена митническа проверка на микробус, м. „Фолксваген“, шофиран от български гражданин, превозващ осем пътници за Германия, личните им вещи и непридружавани пратки. Служебното куче Джейк е реагирало на два кашона, намиращи се в багажното отделение на микробуса. При извършения физически контрол в тях са били открити цигари с турски акцизни бандерол - общо 560 кутии (11 200 къса). Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действията по разследване по образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 234, ал. 1, пр. 2 от НК.

Също на 05.03.2022 г. в 23:00 часа митническите служители спират за проверка товарен автомобил, управляван от български гражданин. Водачът заявява, че пътува за Франция с групажна стока, за което предоставя три комплекта товарителници. При огледа на товарното помещение проверяващият екип установява наличието на кашони, които на са описани в документите и съдържат цигари от различни марки, облепени с български акцизен бандерол. Водачът на превозното средство заявява, че откритите общо 5210 кутии (104 200 къса) цигари са негови. Акцизните стоки са задържани, като за случая е съставен акт за установяване на административно нарушение.

На 08.03.2022 г., около 0:00 ч. е проверен товарен микробус с водач румънски гражданин, който превозва малки пратки от Гърция за Румъния. В хода на проверката митническите служители установяват 4 кашона с цигари, облепени с турски и белоруски акцизни бандероли. Общият брой на задържаните нелегални цигари е 2890 кутии или 57 800 къса.