© Агенция "Митници"

При първоначалния оглед на румънския товарен автомобил и придружаващите документи е установено, че съдържанието на пратката не е описано подробно, а последваща проверка не е установила реалния изпращач на стоката.На основание Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина за случая ще бъде информирана Изпълнителната агенция по лекарствата.

При подобен случай през април тази година по сигнал на Агенция „Митници“ към германските митници е задържано голямо количество нерегистрирани лекарства и допинг средства, които са съхранявани и за които се предполага, че са търгувани в нарушение на немското антидопинг законодателство. След като служители на Агенция „Митници“ идентифицират пратка, съдържаща 11 кг (12 000 таблетки и над 1000 ампули) анаболи, е подаден сигнал към държавата – крайна дестинация на доставката. Службата за митническо разследване в района на Есен, Германия, провежда акция, при която е задържан 24-годишен немски гражданин, установен като получател на пратката. При претърсване в жилището му, подредени в шкафове, са открити 15 000 ампули и над 103 000 таблеткидопинг средства и 180 ампули и над 3000 таблетки лекарства, предназначени за нелегално разпространение.

През тази година в рамките на партньорството между европейските митнически служби сигнали са подавани и към Франция, където също има спрени пратки с допинг вещества.