Близо 35 000 текстилни артикула с обозначения на известни марки задържаха митнически служители от ТД Митница Русе в края на септември при проверка на товарен автомобил, превозващ текстилни изделия. В първите дни на октомври при три други проверки са задържани още близо 5200 артикула, част от които контрабандни дрехи, а други парфюми и тоалетни води, за които има съмнения, че нарушават права на търговски марки.

В края на септември в района на ГКПП Дунав мост - Русе е спрян за проверка излизащ от страната товарен автомобил, пътуващ от Турция към Западна Европа. При извършена щателна митническа проверка обявената стока – текстилни изделия и модни артикули, е разтоварена. След детайлен оглед митническите инспектори установяват, че общо 34 040 различни по вид и количества артикули са брандирани с лога, графични и символни изображения на защитени търговски марки, за които са възникнали основателни съмнения, че се превозват в нарушение на Регламент (ЕС) № 608/2013 г. на Европейския Парламент и на Съвета. Най-многобройни сред „марковите“ стоки са чорапи от четири различни марки. Намерени са още спортни дрехи и комплекти, блузи, тениски, както и детски дрехи.

На 4 октомври, отново в района на ГКПП Русе при Дунав мост са извършени две проверки на излизащи от страната автобуси, които пътуват по линии от Турция за Румъния. Установено е, че две физически лица пренасят 1180 мъжки и дамски дрехи и 85 якета и грейки. Стоките са закупени от Турция, но не са надлежно декларирани пред митническите власти. Съставен е акт за установяване на административно нарушение за осъществен състав на чл. 233 ал.2 от Закона за митниците.