"Преброяването на населението обхваща само българските граждани, които към датата на съответното преброяване са намерени на адресите, на които е извършено преброяването или са пожелали да се преброят онлайн. А пък избирателните списъци и информацията от ГРАО обхваща всички български граждани, които имат постоянен адрес на територията на съответната община", обясни тя.

В над 11 хиляди секции в страната отново ще има видеонаблюдение и излъчване при отчитането на резултатите. В секции с 300 и повече избиратели - освен хартиени бюлетини - ще има и машина за гласуване. Все още няма решение как избирателите ще заявяват желанието си за гласуване.

Изпълнителят на обществената поръчка за софтуера ще предложи поне два варианта, допълни Матева:

"Изискването на ЦИК е избирателят да не трябва в самото начало да определи в кои и в колко от видовете избори ще гласува, да може да се връща и да променя своя избор. Как ще се случи на практика, ще разберем, след като бъдат проведени преговорите и бъде сключен договорът".

Справка за адресите на секциите за гласуване може да се прави през сайта на ГРАО, както и на телефон на номер 0800 1 4726, безплатно за цялата страна.

Избирател с постоянен и настоящ адрес в различни населени места може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес. Услугата е достъпна и чрез електронно заявление през интернет страницата на ГРАО.