Документите могат да се подават до 31 октомври в дирекциите "Социално подпомагане" (ДСП) по настоящ адрес или в специално организирани за целта приемни. Изпращането им може да стане и чрез Системата за сигурно електронно връчване, като заявленията трябва да са подписани с персонален идентификационен код на Националния осигурителен институт или с квалифициран електронен подпис, както и чрез лицензиран пощенски оператор.

Заявленията се обработват до 20 дни след тяхното подаване, а в 7-дневен срок след това дирекциите "Социално подпомагане" издават заповед за отпускане или отказ на помощта. Заявление декларация се получават от ДСП или се изтеглят от електронния адрес. Всички граждани могат да подават заявления декларации за предоставяне на помощи по електронен път чрез електронните адреси на съответната социална дирекция.

Право на помощ за отопление имат хора и семейства, чийто средно месечен доход за предходните 6 месеца, преди месеца на подаване на заявлението, е по-нисък или равен на индивидуално определена граница за достъп съобразно възрастта, семейното положение, здравословното състояние, наличието/липсата на съжителство и други констатирани обстоятелства.

За да получат помощ, безработните в трудоспособна възрасттрябва да са регистрирани в дирекциите "Бюро по труда". Хората и семействата, които кандидатстват, трябва да отговарят и на допълнителни условия за достъп. Например: да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитала на търговско дружество; да нямат вземания, влогове, дялови участия и ценни книжа, чиято обща стойност за отделното лице или за всеки един от членовете на семейството да не надхвърля 500 лв., с изключение на боновете или акциите от масовата приватизация; да не притежават движима и недвижима собственост и/или идеални части от нея, която може да бъде източник на доходи, с изключение на вещите, които служат за обичайно потребление на лицето или семейството и др.

Помощта за отопление се отпуска за периода от 1 ноември 2021 г. до 31 март 2022 г..