По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени със заповеди на министъра на здравеопазването, получават 20 % или 10 % от оборота си за съответните периоди на 2019 г. или 2020 г., припомнят от НАП.

Програмата ще продължи и в третата си фаза по отношение на бизнесите, засегнати от последната заповед на министъра на здравеопазването от 30.03.2021 г., с която се налагат ограничения на определени икономически сектори. Конкретните параметри на подпомагането се обсъждат съвместно от НАП и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) и ще бъдат оповестени до седмица.

Оценката на проектните предложения продължава, като до края на седмицата ще бъдат одобрени за подпомагане още кандидатури.

„Ликвидната подкрепа с оборотен капитал достигна близо 100 млн. лв. в момент, в който бизнесът най-силно се нуждае от нея. Удовлетворени сме от това, че НАП може да е полезна за обществото дори в нетипична роля в сложната здравна и икономическа среда, в която се намираме“, каза изпълнителният директор на приходната агенция Галя Димитрова.