Повече от половината дружества вече са получавали предупредителни писма от НАП, но продължават да поддържат материални запаси на значителна стойност, което противоречи на икономическата логика. Като налични в складовете са посочени голямо разнообразие от стоки, сред които облекла и обувки, битова техника, промишлени стоки, резервни части за автомобили и много други.

Според данъчните инспектори е възможно част от тези стоки да са отдавна продадени без документи или да липсват по други причини. В писмата до фирмите, НАП напомня за задължението им да правят веднъж годишно инвентаризация на материалните запаси, както и да подадат коригираща декларация, ако има несъответствие между фактическата наличност в склада и счетоводните данни. Получателите на писмото имат възможност да направят съответните счетоводни операции, като начислят дължимия ДДС за липсващата стока и отразят това в годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци за 2023 г.

С определена категория от фирмите ще бъдат проведени и телефонни разговори в следващите месеци, а на най-рисковите дружества ще бъдат възложени инвентаризации – проверка от НАП, при която се описва цялото налично количество на стоките. При установени несъответствия ще започнат проверки и ревизии.

„Преди да започнем с контролните производства, провеждаме информационна кампания, като даваме възможност на дружествата доброволно да коригират декларираните данни. Според нас, партньорският подход е ефективен и справедлив спрямо бизнеса“, каза заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов.