© Сдружение Консулт груп

Инициативата е насочена е към ученици, студенти и хора на възраст до 29 години, търсещи работа. Изпълнява се с подкрепата на Министерството на младежта и спорта. Предвижда проучване на нагласите на младите хора и форум за културно-историческото наследство, който ще се проведе в двата града. Идеята е да се стимулира младежката заетост, като чрез програмата на Министерството на младежта и спорта се организира събитие и се популяризират старите български столици Видин и Велико Търново, каза Филип Недялков, председател на сдружение "Консулт груп".

"Идеята е да опазим културно-историческото наследство на страната, традициите, обичаите, да направим една малко по-различна форма на обучение, не толкова популярна и разпространена сред учениците. Това са така наречените "открити беседи", които ще се проведат на места, които са културно-исторически забележителности, паметници на културата. Ще се срещнем с местни занаятчии от Видин и Велико Търново и региона. По малко по-различен способ, чрез информационни брошури, информационни материали, учебници искам да направим нещата по-достъпни, да се види какви са проблемите на паметниците на културата и какво бихме могли да подобрим."

За Александра, която е ученичка в 10-и клас, инициативата е възможност за изява на младите хора и същевременно шанс да се популяризира културно-историческото наследство на страната.

"За мен това участие дава доста надежди за доста хора, които могат да се развиват по този начин. Градът ни също може да се развие доста по този проект. Много неща биха могли да се променят занапред."