Ученичка от гр. Роман е сред отличените участници в десетото, юбилейно издание на Националния ученически конкурс “Куба - далечна и близка”. Шестокласничката Полина Бенчева от СОУ „Васил Левски” спечели първа награда във възрастова група V-VIII клас в раздел „Медийни презентации“. Наградите на призьорите бяха връчени на официална церемония, която се състоя в Националния дворец на децата в София, от Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе, извънреден и пълномощен посланик на Република Куба България.

По повод 55-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни тазгодишното издание на конкурса премина под мотото „България и Куба - приятелство и съзидание през годините”. В него ученици от цялата страна от I до XII клас представиха реферати, медийни презентации, литературни творби в стихове и проза, есета на испански език, рисунки, произведения на приложното изкуство, тематично свързани с Отрова на свободата.

На церемонията бяха отличени 53-ма ученици и 37 учители, участвали в традиционния конкурс. 10 деца бяха наградени с едноседмична почивка в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия”, а двама ученици - с пътуване до Куба, за дългогодишното си успешно участие в конкурса.

Националният ученически конкурс „Куба-далечна и близка“ се организира от Асоциацията за приятелство „България - Куба“, Синдиката на българските учители, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Националния дворец на децата, Българския антифашистки съюз, със съдействието на Министерството на образованието и науката и на Посолството на Куба в България.

Целта е децата в България да научат повече за приятелска Куба, да се възстановят връзките на доброто сътрудничество между българския и кубинския народ, да се опознаят младите хора от двете страни.

Конкурсът е включен в Националния календар на МОН за извънучилищни дейности. През есента ще бъде обявен регламентът на следващото, единадесетото издание на конкурса.