Дългогодишният председател на фондацията Божидар Джунов се мотивира с напредналата си възраст и с необходимостта все повече млади хора да работят за възвръщане старата слава на България по отношение на създаване на нови сортове житни култури и тяхното производство. Това бе причината да се избере ново ръководство и общото събрание на фондацията избра нов Управителен и Контролен съвет, места в които заеха агрономи, земеделски производители и студенти от общината. За председател беше избран Младен Цолов, бизнесмен в сферата на растителната защита и производството на семена.

На събитието присъства акад. Стефан Воденичаров, бивш председател на БАН, автор на 70 патента и над 160 научни публикации, ръководител на 207 научни проекта и на 21 разработки в областта на енергетиката и отбраната. Той бе придружен от своя колега акад. Атанас Атанасов, член-кореспондент на БАН и на Националната академия на аграрните науки на Украйна и Русия, почетен директор на Университета по земеделие и ветеринарна медицина и на Академията на селското стопанство и горите в Румъния.

Работната среша на членовете на фондация "Тодор Рачински” уважиха с присъствието си депутатът Красимир Богданов, председателят на Общинския съвет Тодор Антов, агрономи и селскостопански производители от региона, общински съветници. Присъстваше и бившият кмет на Враца Чавдар Савов, с благословията на когото фондацията на името на известния врачански агроном и селекционер на пшеница Тодор Рачински е била създадена преди повече от 20 години в родния му град.