Марица е най-дългата река на Балканския полуостров, както и най-дългата река, извираща в България. Извира от Маричини езера, Рила и свързва странати ни с Гърция и Турция. Пътят й минава през Горнотракийската низина. Близо до град Енос в Турция се влива в Егейско море.Общата дължина на реката е 472 км, от които на българска територия се намират 322 км. Притоците на Марица са около 100, сред които най-значими са Чепинска река, Луда Яна, Въча, Арда, Тунджа, Тополница и др.

Най-дългата река (368 км), която е изцяло на българска територия, е Искър. Реката извира от алпийския пояс на Рила под връх Дамга и обединява три притока - Черни, Леви и Бели Искър. През Дервишки пролом реката напуска Рила и навлиза в обширната Самоковска котловина. След като премине през нея и изтече от язовир Искър между Витоша и Плана на запад и Лозенска планина на изток, образува дълбокия Панчаревски пролом (22 км). След като напусне язовир Панчарево, Искър навлиза в Софийското поле, преминава край източните софийски квартали, а при град Нови Искър навлиза във величествения Искърски пролом (около 65 км). След село Лютиброд реката излиза от Стара планина, продължавайки на изток, където долината й се разширява. При град Роман приема отдясно най-големия си приток Малки Искър, а при село Карлуково завива на север. При село Чомаковци навлиза в Дунавската равнина, а течението й се ориентира на североизток. В Дунавската равнина Искърската долина е широка и асиметрична. На 2,3 км североизточно от село Байкал се влива като десен приток в река Дунав.

В миналото са наричали реката Ескус и Оскиос. Според местна легенда районът на Своге някога е бил дъно на голямо езеро. Изведнъж водите на езерото пресъхнали, след като страшна буря преобърнала лодката на младия рибар Истър и той изчезнал завинаги. Затова днес реката и проломът носят неговото име.

Друга популярна легенда разказва за образуването на Искърския пролом.

Огромната скала, откъдето започва проломът на река Искър в хубаво време представлява спираща дъха гледка. Рилският чудотворец Свети Иван Рилски дошъл един ден на гости на баща си, който живеел в съградения от него Курилски манастир. Наложило му се да избяга от манастира, за да се спаси от преследвачи. Когато пристигнал до реката и видял, че няма лодка, с която да прекоси реката, заповядал на скалата, на която стоял, да върви към другия бряг. И скалата го понесла. Уплашени от чудото, преследвачите му се притеснили да не се запуши реката и да далее полето. Затова му предложили лодки. Иван Рилски погледнал, почудил се и се качил на една от предоставените му лодки, за да прекоси реката.

Но планината се върнала назад. Останала на мястото, до което била дошла със Свети Иван Рилска. Затова на това място днес реката е много тясна.

Градове и туристически забележителности: Река Искър преминава през София, Самоков, Своге, Нови Искър, Мездра, Червен бряг, Роман, Койнаре и Искър. Възможностите за туризъм на река Искър са многобройни. Популярен маршрут започва от гара Бов до Лакатнишките скали, включващ посещение на пещера Темната дупка, която се намира в подземно езеро.

Пътешествието може да завърши с изкачване на Лакатнишките скали. Освен с алпинизъм, туризъм, отдих и риболов, река Искър е известна и с някои археологически забележителности. Това са крепостта Урвич и римският бряг Улпия Ескус. Интерес представляват и манастирите “Свети Николай Летни”, Курилският манастир, Кокалянският, Черепишкият и др.

Източник: actualno.com