Първата българка, участничка на маратон на олимпийски игри и национална рекордьорка на 10 000 м и полумаратон – Милица Мирчева, балканската шампионка на маратон от 2020-а Маринела Нинева, рекордьорките при девойките Лиляна Георгиева и Силвия Георгиева, многократният балкански и национален шампион Йоло Николов и десетки други бегачи са дали заявка за 7.44 км и щафетата 4х2.48 км.

Заместник-кметът на Ямбол Енчо Керязов заяви на пресконференцията: „Щастлив съм, че Ямбол отново е домакин на това състезание, което бе много емоционално в първото си издание през 2021-а и го чакахме отново с нетърпение през тази година. Скоро Ямбол ще има нова атлетическа писта, което също ще бъде от голяма полза за развитието на спорта в града. Надяваме се след това да вземем домакинство и на национален шампионат по лека атлетика.“

„Ямбол е един от най-атлетическите градове в България с успехите на местните атлети, които редовно са в националните гарнитури във всички възрасти.“ – каза Антон Бонов от БФЛА. „Тази година „Ямбол рън“ отново започва два дни по-рано със занимание по Детска атлетика с десетки деца, а второто издание на състезанието вече го прави традиционно в града. Едни от най-силните бегачи в страната ни ще се състезават тук, което е предпоставка за интересно състезание. Феновете на бягането, които не могат да дойдат в Ямбол, ще могат да наблюдават надпревата на живо в You tube“.

На 15 април в община Ямбол се проведе и семинар по Детска атлетика, а на централния площад в града 50 деца участваха в отборно атлетическо състезание по програмата „Да открием 200 таланта за атлетиката в България“.

Партньори на Ямбол Рън са БФЛА, община Ямбол, Нестле за Живей Активно, Митвас, Поларис, Хавал, Найк, Спорт Депо и Банкя.

Източник: atletikabg.com