„Тук гореше един голям огън. Всеки отдаваше от своето лично време след работа или на някои това им беше основната работата, но всеки във своята дейност работеше, отдаваше и гореше. И днес в нашите инициативи се включват хората, които знаят какво е читалището и искат да предават уменията си в изкуствата и знанията си. Благодаря на днешните хора, деца и младежи, които участват в нашите колективи. Благодаря и на всички останали през годините, с които съм имала чест да работя“, каза Павлина Русева, която е старши библиотекар и работи в читалищната библиотека от 36 години.

В Читалището своето развитие намират редица талантливи певци, танцьори и последователи на творчеството. И до ден днешен успешна дейност развива Представителният танцов ансамбъл, Детският танцов състав "Мездренче", Женският народен хор и Групата за стари градски песни "Мездрея".

Свое място там намират и местните литературни творци, обединени в Литературен клуб "Христо Ботев", а също така и историците, организирани в Краеведческо дружество.

Просветното средище получи поздравителен адрес от Община Мездра по повод годишнината.

„Нека винаги го има читалището. То е една институция, която отваря врати за всички хора. Това е мястото, на което можеш да намериш всичко за душата си – еднакво музиката, книгата и словото“, каза дългогодишният читалищен деец, член на Краеведското дружество и бивш библиотекар в село Долна Кремена Милка Пухалска.

За читалището до края на годината предстоят концертни и литературни изяви, представяне на книги, както и отбелязването на годишнината от рождението на известния български поет и автор Асен Босев, който е родом от мездренското село Руска Бела.