„Изложбата ще върне спомените на повечето хора, които познават този период, каза при откриването на изложбата Моника Петкова - секретар на градското читалище. Тя включа много на брой експонати, които са разделени на кътове - различни аксесоари, бижута, дрехи и съдове. Чрез нея искаме да покажем, че всеки период от живота на хората има своя чар“.

Акцент в изложбата са ръчно плетена наметка с ламѐ, фино бродирана ленена покривка за маса и дамски рокли, извезани с шевици, както и женски дрехи, бродерии и тъкани.

В организацията и подредбата активно е участвала и Милка Пухалска – дългогодишен читалищен деец, член от Краеведското дружество и библиотекар в село Долна Кремена.

Тя разказа за ролята на модата и най-вече шалът, като аксесоар за жената през различните години: „Във всички времена жената е трябвало да бъде красива. Тя има отношение към красотата, не само във вкъщи да бъде уютно и красиво, а и към самата себе си. Днешната изложба повече сме я посветили на шаловете, наметките и кърпите.

Търсим корените на стремежа на жената към усет за красота още далече във времето. В онзи момент, в който тя е трябвало да бъде прибулена и онова четириъгълно парче, което е трябвало да стои на главата ѝ. Тя е решила с цялата си фантазия, която има, хем да спазва традицията, хем всичко, което има красиво в нея да бъде на показ.“

Пухалска подчерта, че изложбата показва усещането на жената да твори красота, което намираме далеч във времето.

Етнографската изложба може да бъде разгледана всеки делничен ден до 17 март във фоайето на втория етаж на Читалищната библиотека.