Заслугата за този напредък е на председателя на читалището – Диана Иванова и на кметския наместник Роман Иванов. Те непрекъснато търсят и намират съмишленици в лицето на различни неправителствени организации, на проекти и най-вече на хората и доброволците от селото.

За четвърта година Ослен Криводол е едно от селата в Северозапада, където своята дейност развива Сдружението “Фабрика за идеи” и програмата „Резиденция Баба”. За самата платформа разказва координаторът на „Фабрика за идеи” Милица Джанджова:

„През 2023 година„Резиденция Баба” реализира Проекта „Съживяване на селата чрез творчески дейности“, който е част артистичната през 2023 г., се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейската икономическа програма (ЕИП).”

С този проект ще бъде създаден един модел, който осъществява хъбове резидентни центрове в мрежа от села. Работи се в селата Ослен Криводол, Лик, Паволче, Синаговци, Делейна и Кошава на територията на няколко общини – Видин, Брегово, Мездра и Враца.

Йоана Стоянова от екипа на „Фабрика за идеи” допълни, че от 11 август до 11 септември тук ще творят трима млади артисти – една дама, която се занимава с керамика, един млад изследовател антрополог, който се занимава и с писане е една млада художничка.

По време на своя престой младите артисти ще живеят тук в местни домакинства , което е ключова част от модела. Накрая ще се организира събитие, заедно с местните хора, и изложба на творбите им. Целта е да се подтикват младите творци, да се насърчават да правят социално ангажирано общностно изкуство.

Милица допълни, че идеята е след този празник да изнесат това така модерно и социално ангажирано изкуство на една по-висока сцена – на регионално и национално ниво. Планирано е едно регионално събитие във Видин, което ще обедини всички резултати от шестте села, участвали в проекта, на което ще бъдат показани инициативи, продукти и изложби на артистите, създадени по време на престоя им в селата. След това ще бъде организиран форум „Право на култура”, който ще се проведе в София.

Председателят на Читалището Диана Иванова сподели за MediaNews, че съвместната работа с „Фабрика за идеи” е изключително ползотворна, поради което се е наложило да се намерят помещения за читалището:

„Ние не разполагаме с никакъв сграден фонд. А за да се развие едно читалище, да работи пълноценно, трябва да има сграда, трябва да има площ, където да се провеждат различните дейности. Ние имаме много идеи, но няма къде да ги осъществяваме. И затова възникна идеята, още повече, че работим с различни организации, които подпомагат да се възстанови една по една стаите в училището. Това дойде като идея, че можем да ползваме тази сграда, която се руши”.

Диана допълни, вече имат идеи за всяко едно помещение за какво би могла да се използва, за да се развива дейността на читалището. Тя подчерта, че всички направени до сега ремонти, са изцяло с доброволен труд от страна на местните хора и на съдействието на ОбП „Чистота” в Мездра.