От актовете за начет, към момента непогасени остават 139 акта, които са общо за 2,8 млн. лв. Голяма част от тях се обжалват от работодателите пред съдебните органи и се дължат на неправомерно изплатени средства от фонд „Безработица“ по постановленията на Министерския съвет, свързани със запазването на заетостта по време на пандемията, посочват от НОИ.

В анализа експертите описват основните способи за оценка на евентуални измами. При болничните и майчинството например се гледа коефициентът на честота - колко хора са в болничен на сто осигурени лица, дали няма твърде много майки в отпуск по майчинство в една фирма и т.н. НОИ задължително прави ревизия и при откриване на производство по ликвидация или несъстоятелност - например при сливане на дружества, промяна на собствеността или закриване на фирми.

Наказателните постановления на физически лица са 716, а тези за имуществени санкции са 52 (39,69% от всички наложени санкции). Сключени са 89 споразумения в размер на 7630 лв., като събираемостта по споразуменията е 73,39%. От НОИ дават пример за една засечена измама от териториалното поделение на института в Смолян. Там е установено, че 66 българи са осигурявани фиктивно при испански осигурител, като общо щетата от тази измама се доближава до 1 млн. лв.