На специална "Разпределителна церемония”, участниците в приказната нощ бяха разпределени в четирите дома от училището за магия и вълшебство "Хогуортс” - "Грифиндор”, "Хафълпаф”, "Рейвънклоу” и "Слидерин”. Заедно с професорите Албус Дъмбълдор, Минерва Макгонъгъл, Сивиръс Снейп и Диментор, пресъздадени съответно от Сибил Бойчев, Мирелла Младенова, Богдан Горанов и Петя Младенова, те проведоха много тематични игри и състезания, и се потопиха във вълшебния свят на момчето-магьосник, прочитайки откъси от любимата поредица.

Победители в игрите от празничната нощ са магьосниците от дома "Слидерин”, които успяха да съберат 1234 точки. Те получиха Купа за първото място и много лакомства. Деян Миленов Иванов получи награда за най-добър костюм. Грамота за най-знаещ магьосник бе връчена на Цветелина Захариева Ценкова. Подарък книги за най-добри рисунки на фантастични създания получиха Мартин Яворов Радулов и Иванка Тодорова Луканова. Всички участници получиха изненади от домакините и Сертификати за своето участие.

Инициативата на британския издател Bloomsbury "Нощ на книгите за Хари Потър" се провежда в цял свят, а в България е организирана от Издателство "Егмонт", с медийната подкрепа на сайта "Аз чета" и Фондация "Детски книги". Сред основните цели на кампанията е възможността да предаде на следващото поколение читатели магията на книгите. Като един истински феномен в съвременната детска литература поредицата за Хари Потър успява да върне интереса на милиони млади хора към четенето.

Камелия Василева