Приложението „Помогни.нет“ е създадено специално за ситуацията на наложената социална дистанция. Чрез него всеки може да се регистрира като нуждаещ се от помощ или като доброволец, обяснява един от създателите на платформата Ивайло Мирчев.

„Ако си се регистрирал като нуждаещ се от помощ, попълва се заявка, например: два хляба, пет яйца, три кофички кисело мляко. Натискате „изпрати“ и автоматично най-близкият до вас доброволец получава вашата заявка като нотификация на смартфона си“, казва инженерът.

Над 1500 доброволци вече са се записали и помагат в цялата страна, а целта е приложението да работи и в помощ на общините. „Тук от Сдружението на общините влязоха в контакт с нас. Предоставили сме пълната информация. Обърнахме се и към държавата в лицето на вицепремиера Томислав Дончев, като му предложихме да използва държавата тази платформа, за да организира доброволците на държавно ниво“, казва още Мирчев.

За съдействие към платформата „Помогни.нет“ се обръщат не само възрастни и нуждаещи се хора, но и много лечебни заведения, тъй като в редица от тях все още липсват предпазни средства, казва също авторът.

„И започнахме да доставяме за здравните заведения, които отправят молба към нас, и маски, и шлемове, и предпазни облекла“, споделя още доброволецът.

Източник: novini.bg