Дневният ред на извънредната сесия на местния парламент включваше една единствена точка, а именно полагане на клетва от новоизбраната кметица на Синьо бърдо.

„Пожелавам ти най-вече да си здрава и все така усмихната, бяха първите думи на Явор Хайтов към Петя Милева. Да не забравяш ангажиментите си към хората. Да ги караш не само да пеят и танцуват, защото това ги прави да се чувстват по-млади, но и с красотата, силата и дръзновението си да пръскаш към другите кметове от общината. Виждам, че в община Роман има още дами кметове и тя отговаря по тези критерии - жените да бъдат равнопоставени в местната власт”.

Безработицата и сигурността на възрастните хора в селото, са основните проблеми за решаване, които стоят пред новата кметица.

„Ще продължа да работя в духа, в който сме започнали, защото аз от дълги години работя в кметството, заяви Петя Милева. Ще се стремим да продължим и реализираме проектите, които са стигнали до финансиране. Ще се боря да намалим безработицата в селото, да се отпускат повече програми за работа на хората. Ще разчитам затова на кмета и Общината”.

Петя Милева спечели частичните кметски избори в Синьо бърдо, които се проведоха на 2 октомври. Кандидатката на Коалиция "Народен съюз“, която бе подкрепена от ВМРО и БСП, получи 210 действителни гласове.

Нейната опонентка за селски управник - независимата кандидатка Трендафила Иванова, която бе подкрепена от ГЕРБ, събра 152 гласа или с 58 по-малко от новата кметица.