© БДЖ

Останалите пет локомотива, които трябва да бъдат на разположение на БДЖ до края на годината, най-вероятно също ще пристигнат преди края на посочените срокове, благодарение на което дружеството ще разполага по-рано с необходимия ресурс за изпълнение на Графика за движение на влаковете.

След като през месец май 2020 г. беше решен проблема с недостига на вагони, от април тази година вече е преодолян и трайният недостиг на локомотиви. Чрез наличието на достатъчен подвижен състав ще бъдат редуцирани системните закъснения и отмяната на влакове подари съществуващия досега недостиг.

Локомотивите Смартрон, с които БДЖ вече разполага, се движат в съставите на влакове по направленията София-Бургас-София, София-Варна-София, София-Свиленград-София и София-Кулата-София.

Новите четири локомотива ще носят имената на поредните български владетели, които са княз Борис I, цар Симеон Велики, цар Петър I и цар Самуил. Всеки един от тях разполага със специфичен QR код, при сканирането на който чрез мобилно устройство се появява информация за историята на владетеля, на когото е наименуван локомотива. Друга интересна подробност е, че на челото на всеки Смартрон е изобразена по една буква от глаголицата, което е своеобразен начин за популяризиране и съхранение на българските ценности и богата история.