В утвърдената учебна програма по български език и литература за X клас са заложени само творби на български автори. Сред тях са Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Гео Милев, Никола Вапцаров, Николай Хайтов и др., съобщиха от образователното министерство. Включени са емблематични текстове от българската литература от периодите след Освобождението до Първата световна война, между двете световни войни и след Втората световна война.

При общественото обсъждане за изучаване са конкретизирани две глави от романа "Тютюн" от Димитър Димов - 1 и 16 от първа част. Добавена е и творбата "Cis moll" на Пенчо Славейков.

Произведенията, които ще се учат в X клас, са "Левски" от "Епопея на забравените" на Иван Вазов, три глави от "Под игото" на Иван Вазов - "Гост", "Новата молитва на Марка" и "Пиянството на един народ", "Бай Ганьо" на Алеко Константинов, "Арменци", "Две хубави очи" и "В часа на синята мъгла" на Пейо Яворов, "Гераците" на Елин Пелин, както и "Да се завърнеш..." на Димчо Дебелянов.

По литература десетокласниците ще изучават още "Септември" на Гео Милев, "Зимни вечери" на Христо Смирненски, "Повест" на Атанас Далчев, "Индже" и "Албена" на Йордан Йовков, "Писмо" на Никола Вапцаров, "Дърво без корен" на Николай Хайтов и "Нежната спирала" на Йордан Радичков.

Учебната програма по история и цивилизации за X клас е цялостен курс по национална история - от древността до наши дни. За пръв път ще се изучават основни характеристики на тоталитарната държава. Ще се учат понятия като Народен съд, репресивен апарат, съветизация и безпартиен режим.

От програмата се вижда, че след обучението учениците ще трябва да могат да дават примери за политически терор, репресии и нарушаване на граждански, политически и човешки права и свободи, както и за зависимостта на българската външна и вътрешна политика от СССР. Десетокласниците ще трябва да посочват и характеристики за едноличната власт на Тодор Живков.

Понятия като комунизъм, репресивен апарат, Народен съд, терор, атентат, съветизация, експроприация, безпартиен режим и трудововъзпитателни общежития са въведени в новата учебна програма по история и цивилизации за X клас, която бе утвърдена днес и влиза в сила за учебната 2019/2020 година, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Тези понятия, както и такива като приватизация и глобализация, са въведени в учебната програма след общественото обсъждане на публикуваните през есента проекти. Целта е да се подпомогне разбирането на процесите, уточниха от министерството. Оттам допълниха, че е засилен патриотичният акцент и е отделено внимание на събития от най-новата ни история, но в учебната програма са намерили място само факти, без да се допуска оценъчна интерпретация.

Източник: dnevnik.bg