Взломната кражба беше извършена между 19 и 21 януари миналата година. Бандитите счупили секретна брава на входна врата на кметството, разбили и две вътрешни врати, за да стигнат до кабинета на кмета. От там задигнали масивна метална каса. В сейфа е имало боен пистолет "Валтер-Р99" 9х19мм с 16 патрона, златна юбилейна монета, скъп мобилен телефон "Верту", пари, копия на пълномощни и гербовият печат на кметството в Сталийска махала.

Според криминалисти, обирът е бил предварително планиран, игнорирана е охранителната система, а крадците са били неколцина, тъй като касата тежала над 200 кг.

Кметът проявил самоинициатива в помощ на разследването. От кметството направили и разлепили листовки с текст: "На вниманието на гражданите на Република България! Обявява се награда от 3000 лв., за който даде достоверна информация за откриване на престъпниците, дръзнали да влязат с взлом в кметство с. Сталийска махала. Благодарността и наградата ще бъде връчена лично от кмета на селото. Нека заедно да спрем престъпността! С общи усилия да намерим извършителите, посегнали на касата с гербовия печат на Република България в най-престижната институция на селото!".

Въпреки обявената щедра награда, никой не знаел нищо и обирджиите все още не са открити.