Местните депутати разгледаха и приеха информацията за изпълнението на общинския дълг, за капиталовата програма на община Мездра към 30-ти юни т.г., както и информацията по прихода и разхода на сметките за средствата от Европейския съюз на бенефициенти към Националния фонд, прихода и разхода за средствата по ДФ „Земеделие” и на други международни програми.

Бяха приети и отчетите на за дейността на Общинския съвет и неговите комисии и изпълнението на актовете по неговите решения, Годишният финансов отчет на „МБАЛ - Мездра“ ЕООД за 2021 г., Отчет за дейността на „Екопроект“ ООД - Враца за второто тримесечие на т. г.,

Общинарите приеха две Наредби - за организация и управлението на общинските пазари в община Мездра и за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, съгласно която се увеличава с 1 лв размерът на таксите за ползването на пазари, тротоари, площади и улични платна, както и терени общинска собственост с цел търговия.

ОбС реши Община Мездра да прекрати участието си в „Местна инициативна група (МИГ) - Мездра” и одобри участието на Общината в създаването на ново публично-частно местно партньорство за кандидатстване по подмярка 19.1. „Помощ за подготвителни дейности” на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Със същото решение ОбС даде съгласие Община Мездра да участва в публично-частно местно партньорство, с водещ партньор - Община Мездра и представител на Общината - кмета Иван Аспарухов, и партньори - Народно читалище „Просвета 1925“ - гр. Мездра (представител на нестопанския сектор) и „Ива Вутова-71“ ЕООД (представител на стопанския сектор), и даде съгласие за кандидатстване и реализиране на проект по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности” на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014-2020 г.