С решение на Общинския съвет за приемане на бюджета на Враца за 2016 г., средства за Мемориален комплекс „Ботев път“ не са предвидени. Дейността му е прехвърлена към Общинско предприятие „Спорт и туризъм“. На практика, това означава ликвидация на мемориалния комплекс.

Обезпокоени от изчезването на това важно звено, част от историческото и културното развитие на Враца, група общественици се обърнаха към народния представител Красимир Богданов с молба за съдействие. Богданов поиска среща с кмета на Враца Калин Каменов, на която присъстваха и почетния гражданина на Враца Георги Павлов – дългогодишен учител по география и водач на походната група на Езикова гимназия „Йоан Екзарх“, Росица Кузманова – доскорошен директор на МК „Ботев път“ и Мая Драганова от Регионалния исторически музей.

Пред кмета бяха поставени много въпроси, свързани с бъдещето на тази утвърдена институция. „Кой ще поддържа „Ботевата алея“, не само като окосяване, окастряне и подготовка на трасето за похода, но и като поддръжка на дървесните видове, паметниците, указателните табели и знаци“, попитаха Георги Павлов. „Едва ли, ОП „Спорт и туризъм“ има капацитета и специалистите, които могат да провеждат културната и образователната програма, която звеното осъществяваше до момента“, добави Драганова. Росица Кузманова предложи, МК „Ботев път“ да бъде запазен като структура и да се прехвърли към Регионалния исторически музей.

Присъстващите се обединиха около мнението, че МК „Ботев път“ е един от символите на Враца и не трябва да изчезва в небитието. Каменов обоснова решението за закриване с тежкото финансово състояние на общината, но предложи на присъстващите да подготвят годишен календар със събития, които да бъдат разгледани и включени в евентуалната бъдеща дейност на звеното. Кметът и Богданов ще проведат разговори с директора на РИМ Враца, както и с Министерството на културата относно възможността, „Ботев път“ да бъде прехвърлен под шапката на музея, поне в частта, засягаща културно-образователната дейност. При благоприятно развитие, МК „Ботев път“ ще продължи съществуването си, като ще се иска държавно финансиране за нормалното функциониране на комплекса.